Skip to main content

VAD DU KAN FÖRVÄNTA DIG UNDER EN RUTINMÄSSIG TANDRENGÖRING

 Visste du att 36 % av människorna i sweden är rädda för att gå till tandläkaren? Om tanken på att gå till tandläkaren får ditt hjärta att rasa och dina händer börjar svettas, är du inte ensam. En rutinmässig tandrengöring är dock extremt viktig för din munhälsa.

Dålig munhälsa påverkar inte bara din mun, utan det kan också vara relaterat till andra kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

Om det här är första gången du går till tandläkaren eller första gången du har undvikit tandläkaren i många år, kan du minska din rädsla genom att veta vad du kan förvänta dig. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med en rutinmässig tandrengöring.

dentist


HÄLSOHISTORIA

Före ditt möte kommer många tandläkarmottagningar att låta dig fylla i nya patientpapper (eller uppdatera dina papper om du är en etablerad patient). Din tandläkare stockholm kommer att vilja veta om din munhälsa, eventuella mediciner du tar, allergier, dina livsstilsbeteenden (som rökning, användning av rökfri tobak, dricka kaffe, etc.) och eventuella medicinska tillstånd.

Om du är en ny patient kommer de också att fråga om tidigare operationer och din munhälsa, inklusive oral kirurgi. De kommer också att fråga om du är gravid, eftersom de kan välja att vänta på röntgen om du väntar.

Tandvårdsassistenten eller tandhygienisten kommer också att fråga dig om eventuella problem du upplever med dina tänder, såsom smärtsamma områden, sammanbitning, tandgnissling på natten eller andra problem.

RÖNTGENSTRÅLAR

De flesta tandläkare tar röntgen en gång om året. Röntgenbilderna kommer att vara av din fulla mun och kommer att upptäcka allt som kanske inte är synligt genom att bara undersöka dina tänder. Röntgen kommer också att ge din tandläkare en uppfattning om annat tandarbete du har gjort, eftersom de kommer att kunna se fyllningar, bindning, rotkanaler, visdomständer, etc.

Exponeringen för strålning är låg med röntgenstrålar och du kommer vanligtvis att få ett blyförkläde att bära under röntgenstrålningen som kommer att absorbera all strålning och hålla dig säker.

Under din undersökning kommer tandläkaren sannolikt att gå över eventuella problemområden på dina röntgenbilder, vilket indikerar tänder där du kan ha röta och behöver en fyllning, gamla fyllningar som kan behöva bytas ut eller titta på områden där din tandläkare kommer att vilja ägna särskild uppmärksamhet åt dina framtida tentor på grund av risken för hålrum eller andra problem.

TANDRENGÖRING

En rutinmässig tandläkarundersökning kommer vanligtvis också att innehålla en rengöring. Tandhygienisten börjar med att rengöra dina tänder antingen med ultraljudsrengöringsutrustning eller tandverktyg för att skrapa bort eventuell plack och tandsten.

Efter att dina tänder har rengjorts kommer de sedan att polera dem, använda tandtråd och vanligtvis prata med dig om rätt teknik, alla områden där de märker att du saknas när du borstar eller använder tandtråd, och tillhandahåller resurser för speciell tandkräm, munvatten eller andra produkter som de kan rekommendera.

TANDLÄKARE EXAMEN

Efter din rengöring kommer din tandläkare att undersöka dina tänder. Hygienisten kommer att dela eventuella problem som du har, alla områden av förfall de såg på röntgenbilderna eller under rengöringen, och kommer att hjälpa tandläkaren i deras undersökning.

Tandläkaren kan be dig att stänga munnen så att de kan titta på ditt bett, be dig lyfta upp tungan och undersöka eventuella förfallsområden.

SKÄRM FÖR ORAL CANCER

Tandläkaren kommer också att utföra en oral cancerscreening . För att göra detta kommer de att leta efter tecken på cancer i din mun, runt tandköttet, på kinderna och läpparna, på taket av din mun, golvet i munnen och känna dig ner i nacken.

Det finns vissa riskfaktorer som gör dig mer i riskzonen för cancer i munhålan, inklusive överdriven solexponering (vilket ökar risken för cancer på dina läppar), tobaksbruk, kraftigt alkoholbruk och tidigare cancer i munhålan.

UPPFÖLJNINGSBOKNINGAR

Om du inte har några hål eller behov av framtida behandling, kommer din tandläkare vanligtvis att säga till dig att boka en tid för din nästa rengöring om 6 månader. Om du behöver ytterligare behandling kommer din tandläkare att gå igenom en behandlingsplan som kan innehålla fyllningar, rotfyllningar eller annat tandarbete för att ta itu med röta eller tandköttssjukdomar.

VIKTEN AV RUTINMÄSSIGA TANDRENGÖRINGAR

En rutinmässig tandrengöring kan lysa upp ditt leende och ta bort alla ytfläckar, från kaffe, te, vin, läsk eller andra mörka drycker eller livsmedel. Kolsyrade drycker, som kolsyrat vatten, kan också orsaka röta eller fläckar. Att gå till tandläkaren regelbundet för rengöring kommer att bli av med dessa fläckar och hålla dina tänder vita.

Regelbundna besök hos tandläkaren säkerställer också att eventuellt röta upptäcks tidigt, innan det orsakar omfattande skador. Regelbunden tandvård hjälper också till att identifiera saker som tandköttssjukdomar, eventuella tecken på munhålecancer och andra hälsoproblem som är förknippade med din munhälsa som din tandläkare kan märka.

BOKA EN RUTINMÄSSIG TANDRENGÖRING IDAG

Vikten av att regelbundet besöka akut tandvård stockholm kan inte överskattas. Frisk andedräkt, rena tänder och ett megawatt-leende väntar på dig efter en rutinmässig tandrengöring. Se till att du schemalägger dem regelbundet för att bibehålla din munhälsa och behandla eventuella problem tidigt.


Comments

Popular posts from this blog

Hur ofta ska jag byta ut min tandborste?

När bytte du din tandborste senast? Vi kastar ut utgångna livsmedel, fyller på vitaminer och kosttillskott och byter ofta ut våra skönhetsprodukter, men när det kommer till hälsa och skönhet är det vår tandhygien som inte får lika mycket uppmärksamhet eller eftertanke som andra delar av vår regim. Det finns dock viktiga regler och tips du bör följa för att bibehålla optimal tandhälsa. När ska du byta tandborste De flesta tandläkare, och Svenska Tandläkarförbundet (SDA), rekommenderar att du byter tandborste var tredje månad. Övertid går tandborstar igenom normalt slitage och blir mindre effektiva när det gäller att ta bort plack från tänder och tandkött. Studier har visat att borsten går sönder och tappar effektivitet efter cirka 3 månader. En annan faktor som vi vanligtvis inte tänker på (och förmodligen inte gillar att tänka på) är att bakterier kan gömma sig och byggas upp i tandborststrån. Detta gör det viktigt att byta ut din tandborste efter att du har varit förkyld, eller risker

Skadar bindning tänderna?

  TANDBINDNING 101: ALLT DU BEHÖVER VETA OM PROCEDUREN Dina tänder är naturligt starka, och de flesta av dem kommer att hjälpa dig att tugga, le och till och med riva tejp med tänderna (gör inte det) under större delen av ditt liv. Varför är de så hållbara? Eftersom din emalj är en av de starkaste delarna av din kropp. Att flisa en tand är dock lättare än du tror – och det krävs inte ett slag i ansiktet eller en olycklig t-bollsolycka för att uppnå. Du kan knäcka en tand på en glasflaska, vattenfontän, isbitar eller under förlossningen. Det är ännu lättare att flisa en tand om du kämpar med karies, bruxism eller hanterar onormala mängder syra som tär på din emalj. Tandbindning kan hjälpa till att reparera slitna tänder och förhindra att de skadas ytterligare. Är det rätt drag för dig? Fortsätt läsa för att lära dig mer. VAD ÄR TANDBINDNING? Tandbindning (dental bonding) är ett kosmetiskt tandingrepp som reparerar en trasig, sprucken eller på annat sätt trasig tand. Det hjälper också