Skip to main content

Hur ofta ska jag byta ut min tandborste?

När bytte du din tandborste senast? Vi kastar ut utgångna livsmedel, fyller på vitaminer och kosttillskott och byter ofta ut våra skönhetsprodukter, men när det kommer till hälsa och skönhet är det vår tandhygien som inte får lika mycket uppmärksamhet eller eftertanke som andra delar av vår regim. Det finns dock viktiga regler och tips du bör följa för att bibehålla optimal tandhälsa.



När ska du byta tandborste

De flesta tandläkare, och Svenska Tandläkarförbundet (SDA), rekommenderar att du byter tandborste var tredje månad. Övertid går tandborstar igenom normalt slitage och blir mindre effektiva när det gäller att ta bort plack från tänder och tandkött. Studier har visat att borsten går sönder och tappar effektivitet efter cirka 3 månader.



En annan faktor som vi vanligtvis inte tänker på (och förmodligen inte gillar att tänka på) är att bakterier kan gömma sig och byggas upp i tandborststrån. Detta gör det viktigt att byta ut din tandborste efter att du har varit förkyld, eller riskerar en eventuell återinfektion.

Svamp och bakterier kan också utvecklas i borsten om de inte tas om hand på rätt sätt. Efter användning, se till att du sköljer av och torkar din tandborste noggrant, förvara oövertäckt i upprätt läge och håll den borta från andra använda tandborstar. När du reser, se till att täcka över ditt tandborsthuvud för att skydda det och minska spridningen av bakterier.

Om du inte kommer ihåg exakt hur länge det har gått, var särskilt uppmärksam på tillståndet som ditt tandborsthuvud är i – om borsten är utslitna, fläktar ut eller slitna, eller speciellt om du ser mörka färgförändringar, vilket är ett tecken av mögel.


Vad händer om jag inte byter tandborste tillräckligt ofta?

Om att veta att bakterier och svamp ansamlas på dina tandborststrån övertid inte är tillräcklig anledning att byta ut din tandborste oftare, finns det också ett antal andra risker och oinbjudande problem med att inte byta ut din tandborste. En risk inkluderar att skada ditt tandkött, eftersom gamla tandborstar blir ineffektiva med att ta bort plack från dina tänder, vilket leder till gingivit. Om den inte behandlas leder tandköttsinflammation till infektion, vilket kan göra att tänderna faller ut.

Ännu mer föga tilltalande, du kan bli sjuk av överanvända tandborstar (se: bakterier och svamp byggs upp), din tandborste kan växa mögel, eller kanske det minst tilltalande, du kan få i dig oönskade partiklar om den förvaras nära en toalett.

Jag vet inte hur det är med dig, men jag ska byta tandborste just nu och boka in en djuprengöring med min tandläkare Stockholm.

Comments

Popular posts from this blog

Skadar bindning tänderna?

  TANDBINDNING 101: ALLT DU BEHÖVER VETA OM PROCEDUREN Dina tänder är naturligt starka, och de flesta av dem kommer att hjälpa dig att tugga, le och till och med riva tejp med tänderna (gör inte det) under större delen av ditt liv. Varför är de så hållbara? Eftersom din emalj är en av de starkaste delarna av din kropp. Att flisa en tand är dock lättare än du tror – och det krävs inte ett slag i ansiktet eller en olycklig t-bollsolycka för att uppnå. Du kan knäcka en tand på en glasflaska, vattenfontän, isbitar eller under förlossningen. Det är ännu lättare att flisa en tand om du kämpar med karies, bruxism eller hanterar onormala mängder syra som tär på din emalj. Tandbindning kan hjälpa till att reparera slitna tänder och förhindra att de skadas ytterligare. Är det rätt drag för dig? Fortsätt läsa för att lära dig mer. VAD ÄR TANDBINDNING? Tandbindning (dental bonding) är ett kosmetiskt tandingrepp som reparerar en trasig, sprucken eller på annat sätt trasig tand. Det hjälper också

VAD DU KAN FÖRVÄNTA DIG UNDER EN RUTINMÄSSIG TANDRENGÖRING

  Visste du att 36 % av människorna i sweden är rädda för att gå till tandläkaren? Om tanken på att gå till tandläkaren får ditt hjärta att rasa och dina händer börjar svettas, är du inte ensam. En rutinmässig tandrengöring är dock extremt viktig för din munhälsa . Dålig munhälsa påverkar inte bara din mun, utan det kan också vara relaterat till andra kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Om det här är första gången du går till tandläkaren eller första gången du har undvikit tandläkaren i många år, kan du minska din rädsla genom att veta vad du kan förvänta dig. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med en rutinmässig tandrengöring. HÄLSOHISTORIA Före ditt möte kommer många tandläkarmottagningar att låta dig fylla i nya patientpapper (eller uppdatera dina papper om du är en etablerad patient). Din tandläkare stockholm kommer att vilja veta om din munhälsa, eventuella mediciner du tar, allergier, dina livsstilsbeteenden (som rökning, användning av rökfr