Skip to main content

Skadar bindning tänderna?

 

TANDBINDNING 101: ALLT DU BEHÖVER VETA OM PROCEDUREN

Dina tänder är naturligt starka, och de flesta av dem kommer att hjälpa dig att tugga, le och till och med riva tejp med tänderna (gör inte det) under större delen av ditt liv. Varför är de så hållbara? Eftersom din emalj är en av de starkaste delarna av din kropp.

Att flisa en tand är dock lättare än du tror – och det krävs inte ett slag i ansiktet eller en olycklig t-bollsolycka för att uppnå. Du kan knäcka en tand på en glasflaska, vattenfontän, isbitar eller under förlossningen. Det är ännu lättare att flisa en tand om du kämpar med karies, bruxism eller hanterar onormala mängder syra som tär på din emalj.

Tandbindning kan hjälpa till att reparera slitna tänder och förhindra att de skadas ytterligare. Är det rätt drag för dig? Fortsätt läsa för att lära dig mer.

VAD ÄR TANDBINDNING?

Tandbindning (dental bonding) är ett kosmetiskt tandingrepp som reparerar en trasig, sprucken eller på annat sätt trasig tand. Det hjälper också med missfärgade tänder, mellanrum mellan tänderna och till och med förlängning av en tandhatt är kortare än resten.

"Bindningen" är en kompositharts som tar över där din tand gick sönder för att få den att se så bra ut som ny.

Till skillnad från en krona (används för fyllningar) kommer den sammansatta färgen att likna färgen på tanden, så den fortsätter att se naturlig ut.

Varför välja tandbindning, även för ett litet chip?

Många människor är mest bekymrade över sitt leende, men att fixa nagg och sprickor är också avgörande för din munhälsa i allmänhet. Det hjälper dig att tugga ordentligt och förhindrar ytterligare skador som till och med kan hota hälsan hos de omgivande tänderna.

VEM FUNGERAR TANDBINDNING BÄST FÖR?

Tandbindning är bäst för tänder som har fått mindre skador och som inte är allvarligt skadade.

Om du tappade en tand (eller större delen av en tand) eller om tanden är allvarligt skadad, kan du föredra ett tandimplantat framför bindning. Tandimplantat ersätter tanden och roten helt och hållet med ett implantat och en porslinskrona.

Dessutom är tandbindning bäst för människor som redan är nöjda med färgen på sina tänder. Om du alltid har velat bleka dina tänder , måste du göra det innan du frågar din tandläkare om tandbindning. Din tandläkare väljer ett bindemedel som liknar färgen på dina naturliga tänder, och om du bleker dina tänder senare, kommer din naturliga emalj att bli ljusare, men din bindning kommer inte att ändra färg. Vi förklarar mer i detalj nedan.

VAD ÄR INVOLVERAT I TANDBINDNING?

Tandbindning är en in-och-ut-procedur som inte ens kräver bedövning om du inte också behöver en fyllning eller tandläkaren måste dramatiskt ändra formen på din tand. Du kan också få narkos om du flisar tanden nära din nerv, eftersom arbetet kan stöta på den och göra ont.

Det första steget innebär att välja en komposithartsfärg som är så nära din tands färg som möjligt. Din tandläkare kommer att använda ett diagram för att se till att deras val är korrekt.

Sedan förbereder tandläkaren att binda samman komposithartset till din befintliga tand. De börjar med att skapa en grov yta och applicera ett bindemedel. Den grova ytan gör det lättare för vätskan och kompositen att fastna.

Din tandläkare lägger sedan till komposithartset till området och formar det sedan för att reparera skadan.

Allt kör sedan med ett UV-ljus.

Det är okej om du inte tycker att det är perfekt första gången. Din tandläkare kan forma tanden ytterligare även efter att hartset är torrt.

VILKA ÄR RISKERNA?

Tandbindning är en säker, enkel poliklinisk procedur. Det finns inga negativa risker.

Till skillnad från fasader slipar tandläkaren (i allmänhet) inte ner din tand, så om du skadar komposithartset kan du fixa det utan att oroa dig för hur din konstiga tand ser ut. Kompositharts också flisar och går sönder mindre ofta jämfört med faner och kronor.

HUR DU TAR HAND OM DIN BUNDNA TAND

Ingenting är så starkt som dina naturliga tänder och emalj, inklusive komposithartsen.

Så medan din bindning reparerar tanden, måste du fortfarande ta väl hand om den.

Du bör undvika att göra saker som att tugga på isbitar eller pennor. Hårda livsmedel och godis (i överskott) kan också skada din bindning. Dessa är dock inte bra för dina naturliga tänder heller, så det är bäst att undvika dem generellt, särskilt med en historia av flisande eller krossade tänder.

Det är också viktigt att notera att harts inte motstår långtidsfläckar lika bra som din emalj. Du är mer benägen att uppleva långvarig missfärgning om du dricker mycket kaffe och rött vin eller om du röker.

Tyvärr kan du inte bleka komposit harts . Så, om du fläckar din bindning, kan du ha fastnat med den om du inte byter ut den eller väljer att gå på fanervägen.

Du kan få dina tänder bleka med en bindning. Whitening geler kommer inte att skada komposithartset, men du kommer att se en skillnad i färg när din tands utseende förändras, men din bindning förblir densamma.

Din tandläkare kan dock erbjuda en mycket tunn bindning på dina framtänder, beroende på tillverkaren av ditt bindningsmaterial.

Summan av kardemumman: blekning kan vara oförutsägbar, och det är bättre att bleka först och binda sedan, speciellt om du vill ha en bindning på en av dina framtänder. Annars kan det sluta med att du vill ersätta obligationen helt och hållet.

ÄR DU REDO ATT FULLÄNDA DITT LEENDE?

Våra tänder är otroligt starka, men de är inte oförstörbara. Tandbildning är en metod för att fixera sprickor, nagg och till och med mellanrum mellan dina tänder. Det är smärtfritt, långvarigt och du kan få det gjort på ett möte.

Processen fungerar bäst för friska tänder som fått mindre skada eller trauma. Du bör också vara allmänt nöjd med färgen på dina tänder innan du får din bindning. Prata med din tandläkare om tandblekning som förberedelse för din bindning, om det är något du alltid velat göra.


Comments

Popular posts from this blog

Hur ofta ska jag byta ut min tandborste?

När bytte du din tandborste senast? Vi kastar ut utgångna livsmedel, fyller på vitaminer och kosttillskott och byter ofta ut våra skönhetsprodukter, men när det kommer till hälsa och skönhet är det vår tandhygien som inte får lika mycket uppmärksamhet eller eftertanke som andra delar av vår regim. Det finns dock viktiga regler och tips du bör följa för att bibehålla optimal tandhälsa. När ska du byta tandborste De flesta tandläkare, och Svenska Tandläkarförbundet (SDA), rekommenderar att du byter tandborste var tredje månad. Övertid går tandborstar igenom normalt slitage och blir mindre effektiva när det gäller att ta bort plack från tänder och tandkött. Studier har visat att borsten går sönder och tappar effektivitet efter cirka 3 månader. En annan faktor som vi vanligtvis inte tänker på (och förmodligen inte gillar att tänka på) är att bakterier kan gömma sig och byggas upp i tandborststrån. Detta gör det viktigt att byta ut din tandborste efter att du har varit förkyld, eller risker

VAD DU KAN FÖRVÄNTA DIG UNDER EN RUTINMÄSSIG TANDRENGÖRING

  Visste du att 36 % av människorna i sweden är rädda för att gå till tandläkaren? Om tanken på att gå till tandläkaren får ditt hjärta att rasa och dina händer börjar svettas, är du inte ensam. En rutinmässig tandrengöring är dock extremt viktig för din munhälsa . Dålig munhälsa påverkar inte bara din mun, utan det kan också vara relaterat till andra kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Om det här är första gången du går till tandläkaren eller första gången du har undvikit tandläkaren i många år, kan du minska din rädsla genom att veta vad du kan förvänta dig. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med en rutinmässig tandrengöring. HÄLSOHISTORIA Före ditt möte kommer många tandläkarmottagningar att låta dig fylla i nya patientpapper (eller uppdatera dina papper om du är en etablerad patient). Din tandläkare stockholm kommer att vilja veta om din munhälsa, eventuella mediciner du tar, allergier, dina livsstilsbeteenden (som rökning, användning av rökfr